غار کتلهخور بهشتی پنهان در دل کوههای زنجان
به گزارش پایگاه خبری_تحلیلی موج رسا; کافی است قدم در زنجان بگذاری هر نقطه استان که قصد عزیمت داشته باشی دیدن زیباییها شگفتیهای موجود چنان مجذوبت خواهد کرد که ساعتها محو تماشای دیدن این زیباییهای بیبدیل خواهی شد. در این بین اگر وارد شهر گرماب از توابع شهرستان خدابنده شوی با تماشای زیبایی منحصر به فرد غاری که در دل کوههای این شهر پنهان شده ساعتها خیره دیدن مناظر و زیباییهای اعجاب انگیز آن خواهی بود. این غار زیبا که از جمله غارهای خشکی-آبی جهان و از جمله طولانیترین غارها محسوب میشود در ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، ۸۰ کیلومتری جنوب خدابنده و در فاصله کوتاه ۵ کیلومتری شهر گرماب قرار دارد.
بیشتر بخوانید
غار کتلهخور جلوه شگفتگی در دل زمین
این غار شگفتانگیز در جایی قرار گرفته که نقاب از چهره شگفتیهای بینظیر که در دل زمین وجود دارد کنار زده و طبیعت زیر حجاب کوههای بهم پیوسته چنان جلوهگری میکند که چشم هیچ بیننده ای از دیدن آن سیر نمیشود.
این غار که به غار کتلهخور معروف است در سال ۱۳۰۰ کشف و بعد از ۳۰ سال به ثبت ملی رسیده است و آنطور که اعلام شده این غار همدوره غار علیصدر همدان است و گویا دو غار مذکور در نقطهای بهم متصل شدهاند که البته هنوز مورد کشف قرار نگرفته است. با این حال زمان تشکیل غار کتله خور به دوران ژوراسیک و ۱۲۰ میلیون سال گذشته ارتباط داده میشود.
غار کتله خور به قدری شگفتی و زیبایی دارد که هنوز بسیاری از زیباییها به علت سختی دسترسی ناشناخته مانده است با وجود گذشت این همه سال هنوز تمام کتلهخور و طبقات مختلفش کشف نشدهاند و تنها ۳۰ کیلومتر از آن مورد کاوش قرار گرفته و ۲۲ کیلومتر نقشهبرداری شده است با این حال مسیری که برای گردشگران در نظر گرفته شده تنها یک هزار و متر از طبقه اول این غار است.
یکی از عجایب غار کتلهخور طبقات آن است و آن طور که غارنوردان میگویند این غار شامل هفت طبقه است که تاکنون سه طبقه آن کشف شده است.
این غار از آهک تشکیل شده و در بعضی نقاط آن خاک رس و اکسید آهن نیز به چشم میخورد. جالب اینکه در گذشته غاری آبی بوده که به دلیل طبقاتی بودنش آب به طبقات پایین نفوذه کرده و در حال حاضر بیشتر به عنوان غار خشکی دیده میشود.
تالارعروس و اتاق عقد
غار تونلهای فرعی فراوانی دارد که هر کدام بر اساس شباهت و تصویری که به ذهن ما میآورند نام گذاری شدهاند. بعضی از این نامها به این ترتیب هستند: اتاق عقد، میدان بیستون، میدان چهل ستون، نخل سوخته، دو جادوگر، شتر با جهاز، میدان شیر خوابیده، تونل قندیلی، تالار عروس، پای فیل.
قندیل های رویایی
قندیلهایی که در قسمتهای مختلف غار وجود دارد بنا به وجود مواد معدنی موجود رنگهای بسیار زیبایی به خود گرفتهاند و برخی از قندیلها به قدری صاف و شفاف هستند که به راحتی می توان تلالو نور را در آنها دید.
نام گذاری غار کتله خور
اما نامگذاری این غار به نام کتلهخور دلایلی دارد و نام کتلهخور همراه خود دو معنی و تفسیر جداگانه دارد. در مناطق غربی ایران، به بلندی کتله گفته میشود و از آنجا که غار، در کوهی قرار دارد که خورشید از پشت آن طلوع میکند، نام غار را کتلهخور گذاشتهاند. اما روایت دیگری نیز وجود دارد؛ آذری زبانها به مکان ناهموار کتله میگویند راحتی و آسایش نیز به گویش آنها، خور معنی میشود، از این رو غار کتلهخور به ناهمواریهای دنج تعریف شده است.
باید به گردشگران که غار زیبای کتلهخور را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب خواهند کرد گفت به هیچ عنوان تنهایی و یا بدون حضور و اطلاع مسئولین و راهنما از غار دیدن نکنند. این کار علاوه بر اینکه غیر قانونی است ممکن است باعث ایجاد حوادث ناگواری شود. در هنگام بازدید نیز از مسیرهای تعیین شده خارج نشوید و به تمام توصیههای راهنما توجه کنید.
و اما راه رسیدن به غار آهکی
طبیعتدوستان و گردشگران برای بازدید از غار کتلهخور باید راهی شهر گرماب در استان زنجان شوید. اگر از سمت تهران حرکت کنید، در بزرگراه تهران قزوین، بعد از شهر ابهر باید مسیر قیدار را در پیش بگیرید و از آنجا به سوی گرماب حرکت کنید. از سوی زنجان نیز باید مسیر زرین آباد و پس از آن گرماب را انتخاب کنید. اگر قصد بازدید از کتلهخور را دارید، لباس گرم همراه خود داشته باشید چرا که هوای غار خنک است. فراموش نکنید که حتما کفشی مناسب برای پیمودن غار بپوشید.
انتهای خبر/